Oferte de program în împrejurimile Dalnicului

Înainte de toate, urăm odihnă plăcută oaspeților noștri în Centrul Barabás Miklós. Cine este dispus să încerce ceva nou, ținutul Trei-Scaune le oferă numeroase locuri de văzut, posibilități excepționale de excursie, experiențe culturale deosebite. Dintre ele am ales câteva, fără pretenția de a fi exhaustivi:

Hotelul din Bálványos și parcul de distracții silvan

Hotelul complet renovat Grand Hotel Bálványos****e localizat în pădurea ce înconjoară Lacul Sfânta Ana. Hotelul a devenit locul principal de atracție pentru cei care vor să se odihnească, datorită liniștii, aerului curat și naturii bogate, dar este totodată și  locul ideal pentru întâlniri de afaceri, conferințe și seminarii. Este un loc recomandabil pentru familiile cu copii, fiindcă aici se află parcul de distracții amplasat în pădure. 

http://www.hotelbalvanyos.ro/rolunk.html 

Muzeul breslelor, Târgu-Secuiesc

Pe partea de est a Pieții Gábor Áron se găsește cea mai veche clădire din oraș, vechea Primărie, care găzduiește acum Muzeul breslelor. Vizitatorul poate vedea expoziția permanentă de istorie locală și poate examina uneltele și atelierele meșteșugarilor tradiționali – olar, cizmar, tăbăcar, lăcătuș, cofetar de turtă dulce, pălărier, croitor etc. Tot aici se poate vedea o copie reușită a tunului lui Áron Gábor, executată de meșterii locali în 1971. Originalul a fost dus la București în timpul dictaturii.

O curiozitate în plus a muzeului este colecția de păpuși îmbrăcate în costum popular ardelenesc și maghiar, Zsuzsi și Andris, care prezintă portul popular unitar al Ardealului și al ținutului ceangăilor.

http://www.erdelyiturizmus.hu/?action=regio&id=3502&pageIdx=2 

Muzeul satului din Cernat

Muzeul a fost amplasat în conacul Damokos Gyula, în parcul și în grădina acestuia, la mijlocul localității. Neglijată complet în anii 1950–1970, aflată în ruină ca o casă fără stăpân, casa părea că își trăiește ultimele zile, când oficialii locali și de la Centru au decis să îi dea o nouă destinație: de instituție de cultură și muzeu. Colecție deosebit de bogată!

http://www.sznm.ro/sznm.php?o=filiacsernaton 

Biserica romano-catolică din Ghelința

Aflată într-una dintre cele mai frumoase localități din partea de sus a ținutului Trei-Scaune, biserica romano-catolică din Ghelnița a fost construită pentru a celebra numele Sfântului Emeric. Înconjurată de zid de cetate, mica biserică sanctuar este una dintre cele mai frumoase monumente ale epocii gotice de pe meleagurile secuiești. Biserica de altădată a fost lărgită în secolul al XV-lea, când s-a ridicat și zidul de protecție și clopotnița înălțată cu pridvor de lemn. Biserica conservă sculpturi gotice în piatră, indicate și de canaturile gotice din piatră simple, decorate cu trifoi, de la intrările din sudul și vestul navei. Deosebită este povestea vieții regelui Ladislau cel Sfânt prezentată într-o amplă frescă.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gelencei_r%C3%B3mai_katolikus_templom 

Monumentul Reuniunii Mondiale a Maghiarilor la Trei Scaune, Moacșa

La Moacșa se poate vedea ”Monumentul Reuniunii Mondiale a Maghiarilor de la Trei Scaune” orientat spre latura răsăriteană a platoului Óriáspince, la hotarul Eresteghinului. Se poate urca la monument trecând prin mici porți secuiești. Opera monumentală din lemn este străjuită de 45 de stânci care poartă numele orașelor și satelor din Trei-Scaune.

http://haromszek.szk.ro/hu/telepules/maksa 

Capela de pe muntele Perko

Pătrată, dar rotunjită pe fiecare latură în formă semicirculară, clădirea cu o cupolă are deasupra fiecăreia dintre cele patru corpuri câte un turn mai mic, astfel că, împreună cu turnul central, capela are cinci turnuri. Este sigur una dintre cele mai romantice locuri de pelerinaj din podișul Trei-Scaune.

http://sanzieni.ro/index.php/latnivalok?id=173 

Teatrul Tamási Áron, Sfântu-Gheorghe

Ca să vezi un spectacol de teatru cu adevărat bun,  de la Dalnic mergi cale de numai un sfert de oră: teatrul  Tamási Áron este de nivel european, a câștigat numeroase premii cu trupa sa de artiști și are parte de talente de excepție cât și de un director și regizor de talie internațională, se poate spune, în persoana lui  László Bocsárdi. Dacă stați mai mult, este de neiertat să omiteți un spectacol contempoarn la Tamasi.

tamasitheatre.ro

Muzeul etnografic al ceangăilor, Zăbala

Colecția Muzeului etnografic al ceangăilor din Zăbala a fost inițiată acum mai bine de patru decenii de Ferenc Pozsony, profesor la Catedra de etnografie și antropologie maghiară de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Din 1974 colecția în creștere a fost relocată într-o casă familială construită la începutul secolului XX. Încă din primul deceniu de existență, muzeul dispunea de exponate valoroase cum sunt cahlele de șemineu de secol XVII-XIX, mobilă pictată, obiecte de uz casnic, colecție îmbogățită apoi cu costume populare săsești și ale ceangăilor din Moldova, cu țesături și instrumente diverse. Vizitatorii se pot familiariza în această casă tradițională de la Zăbala cu  diverse reprezentări istorice, portul tradițional, ceramică populară și cu o încăpere mobilată complet ca în perioada interbelică.

http://www.csangomuzeum.ro/tortenet.html 

Castelul Mikes din Zăbala

Pe locul de azi al castelului se înălța încă din anii 1400 o clădire bastionară cu pod mobil, care a fost modificată repetat în secolele XVII și XVIII.  Podoaba de preț a proprietății din Zăbala este splendidul  parc care s-a păstrat. În parcul englezesc imens, prevăzut cu lacuri, izvoare, alei, terenuri de tenis, terase și pături florale, există câteva edificii importante. De la finele secolului XIX vine Casa Elvețiană, construită după modelul caselor de lemn alpine. Arboretumul castelului a fost declarat monument natural. În prezent cresc aici 66 de soiuri de arbori din 24 de familii arboricole. Castelul este proprietate privată, aparținând moștenitorilor, dar parcul poate fi vizitat cu programare prealabilă.

www.zabola.com