10/03/2014

Scrisoare originală a lui Barabás la Conacul Gál

Știri

La festivitatea de inaugurare a Centrului Barabás Miklós găzduit în Conacul Gál, urmașii familiei Gál ne-au făcut un dar neașteptat. Familia deținea un manuscris original, o scrisoare adresată de Miklós Barabás fratelui mai mic, Zsiga, care locuia la Dalnic. Pusă în ramă, scrisoarea decorează acum salonul Conacului Gál și poate fi citită mai jos:

”Budapesta, 8 sept.1883

Str. Muzeului nr.3

Dragă Zsiga, frate!

Nepotul Aladár nu prididește a-mi spune cât de bine s-a simțit la Dalnic, cât de mult ar fi vrut să mai rămână și cât de greu i-a fost să plece.

Acum însă, de când cu căile ferate, nu mai este așa departe Ardealul, nici Trei-Scaune, ca odinioară; (odată am călătorit 10 zile de la Cluj la Pesta împreună cu Samu Kiss) și altă dată poate să facă o excursie până acolo, în mod special, dacă nu cumva își propune să hoinărească prin tot Ardealul.

Mulțumesc că l-ați primit cu plăcere, ceea ce dealtfel nici nu mă îndoiam.

Scrisoarea trimisă la Visegrad am primit-o după 8 zile, unde îmi scrie că Miși Lázár i-a oferit să îi dea bani dacă ar avea nevoie;  deși, din câte mi-a scris, n-ar prea vrea să îi ceară lui Miși Lázár, totuși nu    i-am scris să îmi ceară mie dacă i se termină banii, fiindcă n-am știut dacă scrisoarea mea îl mai găsește acolo.

No, dar este un capăt și pentru o sută de cuvinte: a făcut cum am dorit, cerându-ți  ție bani. Am presupus că așa va face,  căci e băiat destoinic și inteligent. Telegrama a ajuns târziu, post festum.

Alăturat mulțumirilor, îți trimit și bancnota, pe care a cerut-o de la tine, din câte spune.

L-am descusut de la lună la stele despre câți copii ai, cum arată conacul tău, fiindcă maică-mea îmi scria că mama ta a cumpărat fostul teren al lui Polgár și Sorbán și a construit în coasta muntelui.

Tot ce știu despre situația familiei tale am aflat de la alții, fiindcă n-ai cheltuit prea multă hârtie și cerneală ca să îmi scrii, de când l-ai părăsit pe groful  Sándor Teleky.

În primăvară se face un an de când m-a bătut gândul să mă fac și eu moșier, fiindcă am avut depuși 50,000 forinți pentru o proprietate în județul Heves, dar, fiindcă în câțiva ani n-am primit nicio dobândă,  am vrut să o scot la licitație. Proprietarul a găsit însă un cumpărător evreu și atunci, cu tot capitalul depus și cu tot cu dobândă, n-am avut voie să merg mai departe. Nu mi-ar fi părut rău să îmi cadă mie în spinare proprietatea, dar dacă Dumnezeu a vrut așa, poate e mai bine, am mai puține griji.

 

Dumnezeu să vă binecuvânteze, pe tine și familia ta, fratele tău iubitor, Miklos Barabás ”

Programe
În prezent, nu există programe.