Programlehetőségek Dálnok környékén

Vendégeinknek elsősorban nyugodt pihenést kívánunk a Barabás Miklós Központban. Akik azonban készek új élmények befogadására, azoknak Háromszék számos látnivalót, kiváló kirándulóhelyeket, különleges kulturális élményeket kínál. Ezekből szedtünk össze egy csokorra valót, a teljesség igénye nélkül:

Bálványos hotel és erdei kalandpark

A teljesen felújított Grand Hotel Bálványos**** a Szent Anna tavat körülvevő erdőben helyezkedik el. A szálloda a környező hegyek nyugalmának, a friss levegőnek és a természeti kincsek felbecsülhetetlen értékének köszönhetően talán a legvonzóbb célponttá vált a pihenni vágyók számára, de főleg az üzleti találkozók, konferenciák és szemináriumok rendezésére. Ideális célpont gyerekekkel is, mivel vadonatúj, egész délutános programot jelentő erdei kalandparkkal rendelkezik.

http://www.hotelbalvanyos.ro/rolunk.html

Céhtörténeti múzeum, Kézdivásárhely

A Gábor Áron tér keleti oldalán található a legrégebbi épület, az egykori Városháza, a mai Céhtörténeti Múzeum. Helytörténeti alapkiállítása van, a hagyományos mesterségek - fazekas, csizmadia, cipész, tímár, lakatos, mézeskalácsos, kalapos, szabó, stb. - szerszámait, műhelyberendezéseit tekintheti meg a látogató.

Itt található Gábor Áron ágyújának sikerült másolata, melyet kézdivásárhelyi mesterek készítettek 1971-ben. Az eredeti ágyút Bukarestbe szállították a diktatúra éveiben.
A múzeum külön érdekessége a zömében erdélyi és magyar népviseletbe öltöztetett Zsuzsi és Andris babagyűjtemény, amely Erdély és Csángóföld valamennyi tájegységének népviseletét bemutatja.

http://www.erdelyiturizmus.hu/?action=regio&id=3502&pageIdx=2

Csernátoni falumúzeum

A múzeum a község felszegi falurészében, a Damokos Gyula-féle kúriában és annak parkjában, illetve kertjében kapott helyet. A kúria az 1950–1970-es években teljesen elhanyagolva, állagában leromolva, „gazdátlanul” végnapjait élte, amikor művelődési intézmény, múzeumlétesítés céljára az akkori állami és helyi vezetők kijelölték és átadták. Páratlanul gazdag gyűjtemény!

http://www.sznm.ro/sznm.php?o=filiacsernaton

Gelencei római katolikus templom

Felső-Háromszék egyik legszebb településén, Gelencén látható a Szent Imre herceg tiszteletére felszentelt római katolikus templom.  A várfallal körülvett, kisméretű, hajó-szentély térfűzésű templom a kora gótikus székelyföldi műemlékek egyik legszebb emléke. Az egykori templomot a 15. században bővítették, akkor készült a védőfal és a fatornáccal magasított harangtorony. A templom gótikus kőfaragványokat őriz, erre utalnak a hajó déli és nyugati bejáratánál álló, kőből faragott egyszerű, leszelt lóhereíves gótikus ajtókeretek. Különlegessége a Szent László király életét bemutató freskósorozat.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gelencei_r%C3%B3mai_katolikus_templom

Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának emlékműve, Maksa

Maksán látható a Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának emlékműve az eresztevényi határba eső Óriáspince-tető napkeletre néző oldalában. Az emlékhelyre jelképes kis székely kapukon át lehet feljutni. A fából épült monumentális alkotást 45 kőszikla veszi körül, amelyekre Háromszék városainak, községeinek és falvainak neveit vésték fel.

http://haromszek.szk.ro/hu/telepules/maksa

Perkői Kápolna

Négyszögletes, de mindegyik falában félköríves karéjjal kialakított, kupolás épület, mind a négy karéja fölött huszártoronnyal. A középső teret fedő kupolán elhelyezett huszártoronnyal együtt így öt tornya van a templomnak. Elhelyezése pontosan keletelt. Egészen biztosan az egész Háromszéki Medence legromantikusabb kirándulóhelye.

http://sanzieni.ro/index.php/latnivalok?id=173

Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

Egy igazán jó színielőadásért alig negyedórát kell utazni Dálnokról: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház európai színvonalú, számos díjat nyert színészgárdával, kiemelkedő színésztehetségekkel és Bocsárdi László személyében – nyugodtan kijelenthetjük – világhírű igazgatóval, vezető rendezővel bír. Hosszabb tartózkodás esetén több mint bűn, hiba kihagyni egy kortárs darabot a Tamásiban.

tamasitheatre.ro

Zabolai Csángó Néprajzi Múzeum

A zabolai Csángó Néprajzi Múzeum kollekcióinak tárgyait Pozsony Ferenc, a kolozsvári BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszékének professzora kezdte el összegyűjteni közel négy évtizeddel ezelőtt. 1974-től már egy 20. század elején épített családi házban helyezték el a folyamatosan gyarapodó tárgyegyüttest, mely már az első évtizedben nagyon értékes 17-19. századi kandallócsempékkel, festett bútorokkal és hétköznapi tárgyakkal gyarapodott, majd erdélyi szász és moldvai csángó viseletekkel, textíliákkal meg eszközökkel bővült. A látogatók a tájházban Zabola műemlékeivel, különböző történelmi ábrázolásokkal, hagyományos viseletekkel, népi kandalló csempékkel és egy két világháború közötti tisztaszobával ismerkedhetnek meg.

http://www.csangomuzeum.ro/tortenet.html

Zabolai Mikes-kastély

A mai kastély helyén már az 1400-as években állt egy kapubástyával erődített épület, melyet a 17-18. században többször átépítettek. A zabolai Mikes birtok másik nagy ékessége a kastély körül fennmaradt hatalmas, gyönyörű park. A nagy méretű, patakkal, tavakkal, sétányokkal, teniszpályával, teraszokkal és virágágyásokkal díszített angolkertben értékes épületek állnak. A 19. század végéről származik a Svájci ház, amely az alpesi vidék jellegzetes faházainak mintájára készült. A kastélypark arborétumát természetvédelmi területté nyilvánították. Jelenleg 24 növénycsaládba tartozó 66 fás növényfajta található benne. A kastély ma magánterület, a Mikes-család leszármazottainak tulajdona, parkja előzetes bejelentkezés után látogatható.

www.zabola.com