Picturesque environment

The Gaál Country House (1844), one of the gems of Dalnic/Dálnok, is located in a picturesque setting on a broad terrace of a slope in the valley of the settlement. The two-storey, rectangular building has a hipped, tiled roof. The balanced composition is structured on perfect symmetry. 

Three-centred porch

The slightly projected three-centred porch resting on squared columns and the steps leading up into the porch, as well as the windows on either side of the front door, articulate the main façade. The square-cut windows are surmounted by plain, semi-circular frames.  

Structure of the country house

The finely profiled cornice running around the house at lintel height, the decorative plasterwork mimicking ashlar masonry on the corners of the building and the slightly extended, plastered brick cornice at the eaves articulate the façade. The inset porch running along the central axis and the wings each comprising three rooms flanked by the dining room and kitchen define the floor plan layout of the house. Flooring made from large stone slabs and the period doors and windows surviving in a few of the rooms are particularly worthy of attention. 

Neighbourhood, graves

During the 1890s a new house was built close to the country house for Mária Gaál, because the country house moved into the possession of the family of Dr. Géza Borbáth, whose wife was a Gaál. The family crypt is located on a higher terrace on the hill, above the country houses. 

Starting anew

The descendants of the Borbáth family, who were expelled in March 1949, regained possession of the country house and part of the surrounding estate. Since the family were not in a position to utilize this valuable, protected historical building, they sold it to the current owner, the Community Foundation. 

Restoration and current form

The Community Foundation, which is involved in supporting gifted children and issuing tenders aimed at helping children, took over the building and during 2013-14 it restored it in accordance with modern requirements while constantly observing traditions and aspects of historical monument protection. This work was made possible thanks to a donation from the principal sponsor of the Foundation, MOL Romania. In future, creative camps and community events will be held in the building.